Linköping - Ultrapass

Ultralöpning är löpning vid distanser längre än ett maraton. Ultratävlingar kan delas upp i två olika varianter, tid och distans. Tidstävlingar kan vara att springa längst på en viss tid, t.ex. 6,12 eller 24h. Distanstävlingar är istället att springa snabbast över en given distans t.ex. 50km, 50miles, 100km, 100miles eller 245km. Det finns ingen övre gräns på tid eller distans i dessa tävlingar. I ultralöpning handlar det oftast inte om att man ska vinna över sina mottävlande utan att man, tillsammans med sina medtävlande, ska tas sig hela vägen i mål.

Nytt för 2014 är att IK Akele startar upp gemensam ultraträning ungefär 1gång/månad. Tanken med detta pass är att samla löpare som tränar för ultradistanser. Tillsammans kan vi dela erfarenheter, idéer och framtida mål.

Ultrapassen kommer vara på ca 30-45km. Hastigheten hålls låg, så pass låg att man ska kunna samtala med varandra utan att bli andfådd.  Blir vi många löpare så kan vi ha olika fartgruppper annars så springer vi tillsammans. Det rekommenderas att man, förutom vatten, tar med sig energi i form av t.ex. nötter, choklad.

Ansvarig för ultrapassen är David Lindberg. Om ni har förslag på lämpliga ultrapass så kan ni mejla David.

 

Genomförda ultrapass

Söndagen den 17 augusti var det Östgötaleden från Brokind till Linköping på schemat. En tur på ca 45km, längs vacker landsbygd och Kindakanal. Ungefär halvvägs, vid Hovetorp, stannade vi och tog en välförtjänt kaffepaus med mazarin.

Söndagen den 2 mars var det två tappra själar som trotsade tv-soffan framför Vasaloppet och begav sig istället ut på vad som skulle bli en 38km härlig utflykt. Ungefär halvvägs tog vi ett fikastopp vid en livsmedelsaffär, denna gång blev det varsin chokladmunk. Supergott! Ungefär denna rutt följde vi.

Söndagen den 2 februari var det dags för premiärturen för IK Akeles ultrapass! Fyra löpare sprang tillsammans ut till Landeryd -Sturefors - Slaka, en tur på ca 32km. I Sturefors var det fikapaus med kaffe och banan. Det var ett väldigt trevligt sällskap med mycket intressanta diskussioner under färden. Denna rutt sprang vi.

Ultrapremiär!