Överskott från Mjölbyfemman till välgörenhetsprojekt

I samband med årets upplaga av Mjölbyfemman så lanserar IK Akele ett nytt projekt. Tanken är att från och med i år kommer hela överskottet från Mjölbyfemman gå till ett välgörenhetsprojekt. Både deltagare och åskådare kan således bidra med både anmälningsavgift och frivilliga bidrag. 

Det hela började med att Albin Carlsson, Algirdas Bartkevičius och Ingemar Andersson diskuterade möjligheterna för att låta överskottet från Mjölbyfemman gå till ett eget ”Akele-projekt” som på något vis kan göra skillnad och uppmuntra till löpning. Då Albin under en tid varit engagerad i löpning i både Kenya och Etiopien ansågs detta vara en bra grund att spinna vidare på. Därför beslutades så småningom att inleda arbetet med ett projekt i Etiopien. 

Grundtanken är att skapa en löparcamp för etiopiska ungdomar. Campens mål ska gå i linje med IK Akeles vision; bredd och spets. Alla kan inte tränas till att bli världsstjärnor men alla kan dra nytta av löpträning. Som komplement till löpningen är ambitionen att skapa förutsättningar för viss utbildning, då detta är en viktig investering i ungdomarnas framtid. Både tjejer och killar, huvudsakligen i åldrarna 16-24 år, kommer vara välkomna på campen även om ett särskilt fokus kommer riktas på tjejer. Anledningen till detta är att de har en utsatt position i samhället och ofta tvingas ta hand om familjen eller blir bortgifta. Att då erbjuda dem förutsättningar för både träning och utbildning kommer förhoppningsvis göra skillnad. 

Planen är att en kvinnlig löparcoach ska finnas på campen för att särskilt kunna stötta tjejerna i utvecklingen efter deras egna behov. Vidare är en styrketräningslokal samt ett utbildningscenter med bibliotek andra inslag som ska tjäna löparcampens mål att främja såväl löpning, utbildning och jämställdhet. Det kommer också att finnas ett gästhus där löpare från andra länder kan komma att bo, vilket är ett bra sätt för att möjliggöra kulturella utbyten.

De boende förväntas att bidra till driften av campen efter förmåga, exempelvis genom odling, städning och personlig kompetens som kan komma alla till nytta.  Dessutom bör campens löpare vara goda ambassadörer som ger tillbaka till communityn även efter sin tid på löparcampen när nya löpare kommer för att träna, plugga och bo. Syftet med detta är att skapa en positiv spiral där man får och ger, något som ska generera ringar på vattnet för att fler och fler ska utvecklas idrottsligt och akademiskt.

Arbetet med detta projekt är långsiktigt, men tanken är att överskottet från årets Mjölbyfemman ska leda till att de första 12 ungdomarna kan flytta in på löparcampen redan i år. Därefter är tanken att campen ska utvecklas stegvis över tid.

Löparcampen kommer vara belägen i Entoto, ca 45 min bilfärd utanför huvudstaden Addis Abeba. Där har vi värdefulla kontakter i form av Mersha Asrat, som Albin har lärt känna under sina besök i Etiopien. Mersha, som bland annat är tränare för den flerfaldiga världsrekordhållaren Kenenisa Bekele, kommer vara ansvarig på plats i Etiopien. Han är otroligt entusiastisk och givetvis en ovärderlig resurs för projektet.

Sammanfattningsvis är syftet med projektet att vi ska använda våra intäkter, kunskap och löparglädje för att hjälpa till och bygga upp denna community för att främja såväl löpning som utbildning och jämställdhet.