Resultat från Garda Trentino Half Marathon

Tävlingsdatum: 

11 nov 2012

Typ av tävling: 

Annan tävling

Distans: 

Halvmaraton

Peter Hall, Caroline Lidebjer och Anna Johansson var på plats i Italien för att springa Garda Trentino Half Marathon den 11 november. Trots riktigt besvärligt väder lyckades de få till bra resultat, varav två pers. Placeringsmässigt lyckades Caroline bäst. Hon slutade på 14:e plats bland damerna och på en andraplats i klassen TF. I samma klass slutade Anna 14:e och totalt på en 46:e plats. Peter var totalt 39:a i loppet och kom 3:a i klassen MM35.


Åter i garaget efter loppet. Foto: Peter Hall

Caroline om loppet:
Klockan ringer kl 03.30 och jag undrar vad jag har givit mig in på! En halvtimme senare blir jag upphämtad av Anna Johansson och vi beger oss till Skavsta för att ta flyget till Bergamo i Italien. Båda har varit förkylda under veckan och känner oss inte helt laddade för vad som väntar. Väl på planet känns det mer verkligt och vi försöker sporra varandra att det här kommer att bli kul! 

Hyrbil från Bergamo och mot Gardasjön via autostrada. Borde ha läst på hur vägtullarna funkar i Italien, hamnar i fel fålla, blir genomsläppta men fotograferade och har sedan ingen biljett när vi ska svänga av och fastnar igen, snacka om vilsna turister! Vägen upp mot Riva del Garda slingrar sig längs med Gardasjön och bjuder på en fantastisk utsikt över sjön. 

När vi kommer till Riva del Garda  har det dock mulnat på och börjat dugga. Staden är ganska öde, det är lågsäsong och de flesta turister är troligtvis där för att springa loppet. Efter lunch och några timmars vila på hotellet tar vi oss ner till nummerlappsutdelningen och mässan. Trots en anmälningsavgift på bara 20 euro så är det mycket som ingår jämfört med svenska, betydligt dyrare lopp. Väska med handduk och diverse italienska matprodukter samt mat/fika vid nummerlappsutdelningen, frukost före tävlingen och pasta efter tävlingen. På kvällen sluter Peter Hall upp och gör oss sällskap. När vi lämnar restaurangen efter middag har duggregnet övergått till ihållande regn. 

Söndag morgon och tävlingsdag. Går upp tidigt för att hinna äta och smälta frukosten. Vi är inte ensamma, de flesta gästerna är löparklädda! Ger oss ut för att värma och blir genomblöta på bara några minuter. Tillbaka och byta om och dra på sig en sopsäck innan vi packar in oss i bilen och åker till starten. Som tur är kan vi parkera i ett parkeringshus och har möjlighet att värma upp lite ytterligare där. En kvart innan starten blir det tillfälligt uppehåll och man hinner precis slänga ifrån sig sopsäcken innan det börjar regna igen några minuter innan starten kl 10. 

Regnet stör inte till en början men ökar successivt och övergår till hällregn som håller i sig under hela loppet. Jag känner mig pigg och kommer snart ifatt de personer som springer med 1.29-ballonger (1h29min). Då mitt mål är att springa under 1.30 så bestämmer mig för att lägga mig framför. Tempot känns bra fram till milen då jag inser att det går lite för snabbt, börjar känna mig sliten. Jag börjar tappa successivt och när 15 km passeras är tempot betydligt lägre. Några km senare blir jag omsprungen av klungan med 1.29-ballongerna. Försöker med all min kraft och vilja att hänga på men kroppen svarar inte, tappar mer och mer och när 20 km passeras börjar jag fundera på om jag överhuvudtaget ska ta mig i mål. Vattenpölarna har blivit så stora att det är svårt att springa obehindrat, regnet kyler och jag är helt slut. Kan inte ens spurta de sista 200 m inne på målarenan. Passerar mållinjen på 1.31.50 och besvikelsen är till en början total, tur att det regnar så mycket att inte tårarna syns! 

Hade så gärna tagit mig under 1.30. Banan är flack och fantastisk vacker och jag kände mig i bra form. Tyvärr räckte det inte den här gången. Med lite distans och med några efterföljande semesterdagar i Milano så känns det lite bättre. 

Tack Anna och Peter för trevligt sällskap och stort grattis, personligt rekord för båda! 


Peter om loppet:
När man anmäler sig till ett lopp i Italien så är det väl inte direkt 8 grader och konstant hällregn man ser framför sig, men så blev det... Skam den som nedslås av ett sådant faktum, speciellt som varandes nordbo. GPS:en valde att vika ner sig efter 14 km, men jag bet i, forcerade vattengravarna på slutet och lyckades få till årets bästa lopp.

Jag anlände till Riva del Garda på fredagkvällen och hämtade ut nummerlappen på lördag förmiddag. Trots skriverier om läkarintyg och uppvisande av medlemskort var det inga problem, man bara sa sitt startnummer (hade t.o.m., som det visade sig efteråt, glömt startbeviset på hotelrummet). 

På lördagkvällen mötte jag upp och åt middag med Caroline och Anna från Akele som jag visste också skulle springa loppet. Efter en vecka med strålande väder i Italien hade det nu slagit om till regn. 

Då det fullkomligt vräkte ner på söndagmorgonen kom vi överens om att jag skulle hämta upp tjejerna med bilen 45 minuter innan start (ingen idé att vara tidig till start i ösregn). Vi parkerade i ett underjordiskt parkeringsgarage, där vi värmde upp genom att springa några varv och sedan ta av oss överkläderna och ta på våra raskt tillverkade soppsäcksöverdrag och bege oss ut i regnet och till starten.

Jag klämde mig in nästan längst fram i startfållan, men som vanligt kommer det alltid fler framför. Minuterna innan start avtog regnet något och värmen från alla tätt packade löpare kändes behaglig. 

När starskottet gick hade det börjar regna igen, det tog några hundra meter innan man kände vatten rinna in i shortsen. Jag försökte så snabbt som möjligt komma in i mitt eget tempo och trängseln lättade väldigt snabbt.

Då jag visste att banan skulle gå lite lätt uppför fram till vändningen utanför mitt hotellfönster var jag inställd på att hålla igen fram till dit, för att sedan släppa på på vägen tillbaka till Riva.

Jag la mig först i rygg på en tjej, men eftersom hon höll ett något högre tempo än vad jag ville, så släppte jag och hamnade mestadels själv. Efter ett tag såg jag att det var en MC med kameraman som filmade väldigt mycket på tjejen jag släppt och jag började fundera på om det var en kändis, eller möjligtvis bästa dam.

Första vätskekontrollen kom vid 5.5 km och trots att jag aldrig blir törstig när det regnar så tog jag en flaska (0.5l !!), drack två klunkar och kastade resten (mkt lättare att dricka ur en flaska än en mugg, men det känns fel att slänga bort en nästan full flaska). Det var också det enda jag drack under hela loppet.

Strax innan vändningen hade jag fått några löpare i ryggen och en av dem gick upp jämsides och frågade något på Italienska. Jag sa "English, please" och han frågade vilken tid jag siktade på och jag svarade under 1:19 varpå han sa att det gjorde han med och la sig snällt bakom igen.

Efter vändningen följde jag min plan och ökade farten en aning och det dröjde inte länge innan jag var ensam igen.

Vid 14 km började klockan att pipa irriterande varje sekund, displayen sa nåt om att minnet var fullt, men jag orkade inte krångla utan lät det fortsätta pipa (efter målgång visade sig att etapperna efter 14 km inte var sparade).

Efter 16 km kände jag mig fortfarande fräsch och nu kom jag ikapp flera löpare, bl.a tjejen som jag släppte i början. Jag la mig bakom och lät MC:n filma henne i nån halvminut innan jag gick förbi.

Sen följde några sköna km lätt nedför och strax innan 19 km passeringen var man nere vid Gardasjön igen. Här uppenbarade sig en gigantisk vattenpöl. Funktionärerna ropade "piano, piano" och det var tur för den var säkert 10 cm djup. Var man inte blöt om fötterna innan så var man det definitivt nu!

Längs strandpromenaden fortsatte vattenpölarna och det gick inte riktigt att lägga på en spurt. Upploppet var på en löparbana och även här var det vattenhinder (italienarna verkar inte ha koll på det här med dränering...).

I mål på tiden 1:18:18, vilket var en putsning av mitt hyffsat färska PB från Stockholm med dryga minuten och äntligen bättre än kvaltiden till NYC Marathon. Gött!

Efter målgång började jag snabbt frysa och det blev en något panikartad språngmarch tillbaka till parkeringsgaraget där jag fick på mig torra kläder (visade ev. rumpan för några Italienska tanter, ber om ursäkt) och inväntade resten av Akele-laget.

  

Resultat

  Men      
1 Hillary Kiprono Bii VIOLETTACLUB KEN 1.05.09
2 Jaouad Zain A.S.D. RUNNING EVOLUTION ITA 1.05.42
3 Daniel Kipkirui RUNNING CLUB FUTURA KEN 1.06.08
39 Peter Hall IK AKELE SWE 1.18.18
         
  Women      
1 Elisa Desco ATL. ALTA VALTELLINA ITA 1.17.40
2 Sandra Urach IM WALD LAUFT'S AUT 1.18.56
3 Badis Anissa INDIVIDUALE HUN 1.21.19
14 Caroline Lidebjer IK AKELE SWE 1.31.50
46 Anna Johansson IK AKELE SWE 1.37.04

Fullständiga resultat

Tags: 

Image: