Inför terräng-SM: Johan Hydén

Inför terräng-SM listar vi våra hetaste medaljkandidater.

Först ut är Johan Hydén som har haft en bra vinterträningssäsong och som visat god form i säsongens första tävlingar.

 

Namn: Johan Hydén
Ålder: 23 år
Klass: Män 4 km och 12 km

 
Hur är dagsformen, har vinterträningen gått bra?
Jag kommer precis ur en väldigt hård och intensiv träningsperiod som förhoppningsvis kommer bära frukt vid Terräng-SM. Jag är bättre tränad aerobt och starkare än någonsin så det ska bli kul och intressant att se vad jag kan göra. Vinterträningen har gått väldigt bra. Jag har bl a varit på ett sju veckor långt träningsläger i USA på höghöjd samt att jag har fått en kontinuitet i träning som jag tidigare saknat. 
 
Vilken eller vilka distanser springer du på TSM?
Jag springer 4 km. Det kan eventuellt även bli en start på 12 km.
 
Är TSM extra viktigt på hemmaplan?
Det är en stor sak för mig att Terräng-SM går på hemmaplan. Jag har försökt hjälpa till så mycket jag kan med arrangemanget och det är väldigt kul för klubben att vi får anordna detta. Jag tror och hoppas att det kommer bli ett mycket lyckat arrangemang och jag ska göra mitt bästa för att försvara klubbens färger.
 
Vad tycker du om banan och underlaget?
Banan är mycket tuffare och mer utslagsgivande än många kan tro. Det är en relativt tungsprungen gräsbana som kommer vara en utmaning. Egentligen gillar jag när det är lite snabbare underlag och gärna inte kuperat men jag ser verkligen fram emot utmaningen att besegra banan och mitt motstånd. Underlaget kommer bero lite på vädret så jag hoppas på att det blir varmt och torrt snart. Jag tror även vinden kommer vara en avgörande faktor.
 
Hur har du förberett dig inför TSM?
Grundträningen har mellan oktober fram till ungefär februari handlat om att komma tillbaka från min stressfraktur men samtidigt bygga en aerob grund att stå på samt även förbättra min styrka. Fokus har bl. a. legat vid just Terräng-SM och de senaste veckorna har mer specifika pass för just Terräng-SM lagts in. Dessa har t.ex. varit tröskelintervaller eller mer snabba långintervaller på just banan.
 
Vad tror du om motståndet?
Motståndet är alltid tufft på Terräng-SM, speciellt på herrarnas 4km. Jag tror att storklubbarna kommer vara giftiga men samtidigt så får man se upp för en och annan uppstickare. Jag tror dock inte på så mycket skrällar i år, om nu inte jag räknas som skräll vill säga.
 
Vad är ditt mål?
Mitt mål är medalj på bägge distanserna, gärna utav ädlare valörer.
 
Hur ser din fortsatta säsong ut?
Direkt efter Terräng-SM ligger allt fokus vid att komma i bra slag inför bansäsongen. Det stora målet i år är att kvala till EM i Helsingfors på 1500m. Denna tävling går redan skiftet juni-juli och kvaltiden går ut den 14:e juni så det gäller att börja säsongen tidigt. Just nu verkar det som att premiären på bana blir i Tyskland i slutet på maj. Tiden efter EM är ännu inte helt planlagt. 
 

Tags: 

Kommentarer

Lycka till!

Bild för Jonas Schedin

Lycka till!