Barnträning

 Barnträning IK Akele

Ca 50 barn i ålder 6-11 år tränar just nu i IK Akele. Verksamheten drivs av ett tränarteam bestående av 7 tränare. Vi tränar på tisdagar. Träningen är lekfull där vi försöker se till alla barns olika behov. Vi jobbar för att locka fram barnens egna drivkrafter för att springa. Vi fokuserar på att få trygga barn som vågar testa vad de klarar av. 

Vi försöker att starta upp en ny träningsgrupp varje år för de som under året fyller 6 år. Vi har de senaste åren lyckats hitta tränare som gjort detta möjligt.  

Kontakta Johan(snabelA)akele.se om du är intresserad prova på en träning med oss. 

Långsiktiga tankar för föräldrar som har barn i verksamheten. 

IK Akele har utformat en träning för barn och ungdomar som gillar att springa på många olika sätt. Vi springer i skog och hagmarker under vår, sommaren och höst. Att barn och ungdomar får upptäcka närliggade friluftsområden tror vi är en viktig del för ett aktivt liv även som vuxen. På Vintern tränar vi inomhus på bana med mycket fokus på motorisk utveckling och bra teknik när man blir äldre. Vi vill uppmuntra vår barn och ungdomar att delta på  motionslopp med olika målsättning. Vissa siktar på en supersnabbb tid andra fokuserar på deltagandet. Vi försöker med andra ord förbereda barnen att delta på olika evenemang på samma sätt som vuxna gör. Vissa kan fokusera på prestation och andra är inriktade på hälsa och genomförande. 

Tankar kring träningen för deltagare 

På träningarna är vi här och nu. Löpträning ska inte vara krångligt med långa genomgångar. På träningen kan man på ett enkelt sätt sätta kroppen i rörelse, känna hjärtat slå och lungorna fyllas med luft. Hjärnan får en paus och återhämtar sig. Vi har ett enkelt upplägg med bara rutiner som gör att deltagarna känner sig trygga med vad som ska hända på träningen. Träningarna är också en plats där vi får kompisar med samma intresse. Löpning i lugnt tempo ger bra tillfällen att prata om allt möjligt och lära känna klubbkamraterna bättre. 

FAQ

Jag gillar inte tävling, får jag vara med och träna ändå? 

Du kan ändå vara med på träningen i IK Akele. Det viktigaste är att du tycker det är roligt att träna.  Det finns olika sätt att vara aktiv som löpare. En del gillar tävlingar med tydliga reultat och tider, andra springer för att må bra eller för att uppleva naturen. 

Hur långt måste jag kunna springa för att kunna vara med? 

Vi anpassar efter din förmåga men att kunna springa lite längre och långsamt är bra att kunna. De minsta springer 500-800m under uppvärmningen. De i åldern 9-12 år brukar värma upp ca 1,5km med lugn jogg sen bestämmer man själv hur många intervaller man springer. Hela passet för 9-12 år är 5 km för de som springer minst och max 9km för de som deltar på allt.

Måste jag vara medlem i Akele för att få komma till träningen? 

Nej du kan test att vara med 2 gånger innan du bestämmer dig för att fortsätta. Kontakta alltid en tränare innan du kommer till passset. Om du sedan fortsätter så blir du medlem på akele.se. Du får då ett inlogg till våra medlemsidor och kan senare köpa vår klubbtröja. Medlemskap kostade 2023 för barn 150 kr / år (vuxen 250 kr / år. hel familj 450 kr / år). 

Vad krävs av mig som förälder när mitt barn är aktivt i IK Akele? 

Akele anordnar varje år blodomloppet och vi uppmanar alla föräldrar att vara med som funktionärer. Vi har även andra lopp där man kan hjälpa till. Då dettta ger klubben en bra ekonomi så slipper vi sälja lotter, kakor mm. Tränarna kallar ibland till föräldramöte för att informera om träningen då är det bra om ni har möjlighet att vara med. 

Jag kan inte komma så ofta till träningen får jag vara med lite då och då? 

Det går bra om du kommer lite då och då även om tränarna och träningskompisarna helst träffar dig varje vecka. Meddela tränarna ungefär hur ofta du tror att du kommer.

Går det ta en paus från träningarna och sedan komma tillbaka? 

Du är alltid välkommen tillbaka men hör av dig till tränaren innan du kommer om du varit bort en längre tid.